Ministerie van Onderwijs, Cultuur &
Wetenschap

Locatieportret Stichting Flores Onderwijs

Coalitie

Stichting Flores Onderwijs

Leerlingenbereik

1.519

AM-supportteam Malburgen
Hogeschool ArteZ
Rijnstad
ROC Rijnijssel
Presikhaaf University
Bibliotheek Rozet
Sportbedrijf Arnhem
Gemeente Arnhem

Aanpak Stichting Flores Onderwijs

Inleiding

In Arnhem wordt keihard gewerkt aan het vergroten van de leefbaarheid van de wijken in het oosten van de stad. Onderwijs is daarvoor een belangrijke voorwaarde: diverse schoolbesturen, de gemeente en tal van partners werken samen aan een optimale ontwikkeling voor ieder kind (min 9 maanden) en iedere jongere (tot 27 jaar).

Waar zijn we?

Arnhem is een stad met veel verschillende gezichten. Een stad vol natuur, cultuur en creativiteit. Maar ook een stad met veel armoede, op de derde plek in de top 10 armste gemeenten van Nederland. In de wijken Geitenkamp, Presikhaaf, Malburgen Oost/Zuid, Klarendal en Het Broek is veel sociale problematiek, als gevolg van die armoede. Bewoners ervaren overlast en er is criminaliteit in de wijken. Kinderen hebben vaak taalachterstanden.

Arnhem-Oost maakt sinds juli 2022 deel uit van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Het doel van dit programma is om problemen als werkloosheid, onderwijsachterstanden, woonproblematiek en slechte gezondheid gebiedsgericht op te lossen.

Wat gebeurt daar en waarom?

De gemeente, scholen, maatschappelijke partners werken er samen hard aan om ervoor te zorgen dat kinderen die in deze wijken opgroeien, zich zo positief mogelijk kunnen ontwikkelen, waarin kansengelijkheid voorop staat. Met elkaar bouwen we een netwerk om de kinderen heen, waarbinnen ze veilig kunnen opgroeien, zich kunnen ontwikkelen en hun talenten kunnen ontdekken. Het doel is dat de huidige en vooral de nieuwe generaties in de wijken zich optimaal kunnen ontwikkelen tot zelfbewuste en (veer)krachtige burgers. Het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid heeft een scope van 15 tot 20 jaar.

Het Nationaal Programma Arnhem-Oost heeft als doel om de achterstanden op het gebied van onderwijs, werk & inkomen, wonen, gezondheid, leefbaarheid en veiligheid in de vijf wijken (Presikhaaf, Malburgen, Geitenkamp, Het Arnhemse Broek en Klarendal) aan te pakken. We willen nieuwe generaties een eerlijke en gelijke kans én keuze bieden om hun talenten te ontwikkelen. Het programma is een integrale, lerende aanpak, met een scope van achttien jaar dat wordt uitgevoerd door de Alliantie Arnhem-Oost; bestaande uit gemeente Arnhem en maatschappelijke partners.

We starten in het hier en nu met het bieden van een veilige en leefbare omgeving waarin opvoeden en opgroeien van de jeugd optimaal verloopt, waar (jong)volwassenen een helder perspectief hebben op structureel werk en inkomen en alle huishoudens in kwalitatief goede en duurzame woningen wonen. Daarbij benutten we het potentieel talent in de wijken en investeren we in de sociale samenhang. Ook bieden we een samenleving waarin iedereen meedoet en een eerlijke, gelijke kans krijgt om passende keuzes te maken om zijn of haar talenten te ontplooien.

Op diverse scholen uit zich dat in een rijke schooldag. Naast het reguliere onderwijs, is er een breed aanbod van sport, cultuur, natuur en huiswerkbegeleiding. Daarnaast is er ook veel aandacht voor veiligheid, in samenwerking met jongerenwerkers en straatcoaches. De samenstelling van partners en de invulling van het programma is op iedere school anders, omdat de behoefte per school verschilt. Er is veel aandacht voor ouderparticipatie. De coalitie werkt met bruggenbouwers: professionals die letterlijk en figuurlijk de taal van de ouders en de kinderen spreken en een warme verbinding leggen tussen ouders en school.

Naast het inzetten van maatschappelijke partners, kunnen ook leerlingen onderling elkaar versterken. Door leerlingen uit het VO in te zetten in het voor- of na schools aanbod voor leerlingen van het basisonderwijs. Alle coalitiepartijen werken samen om het beste programma voor een specifieke groep kinderen voor elkaar te krijgen. De lijnen zijn kort en er wordt snel geschakeld. Binnen het Nationaal Programma Arnhem oost richt de aanpak zich onder andere op:

  1. Proactief en preventief werken aan de vraagstukken binnen de drie hoofdlijnen: opgroeien en opvoeden/Pedagogische Wijk | werk en inkomen | wonen en leven;
  2. Op een totale benadering met de mogelijkheid om op onderdelen per wijk, buurt en eventueel straat te differentiëren;
  3. Op interventies te intensiveren (‘plusjes’) of direct te doen wat nodig is (‘in te grijpen’) om de achterstanden binnen de verschillende leefgebieden in te halen;
  4. Op innovatieve aanpakken (‘anders’) te ontwikkelen. Alle partijen hebben hetzelfde doel voor ogen: een sluitend netwerk om de jongeren heen bouwen. Een netwerk met weinig invloed van de straat, en veel aandacht voor de cognitieve en persoonlijke ontwikkeling van deze generatie.

Wat gaat deze voorloper doen?

Om het tij van kansenongelijkheid definitief te keren, is het streven om de rijke schooldag een generatie lang aan te bieden. De Arnhemse coalitie wil, het liefst op alle scholen in de wijken, een structurele rijke schooldag kunnen aanbieden. Met de benoeming als voorloper wil de coalitie serieuze stappen zetten om het aanbod structureler te maken, de kwaliteit van het aanbod te checken en borgen en de inhoud te verbreden per school.

Arnhem streeft naar een rijke omgeving in en om de school, waar kinderen en jongeren hun hele dag kunnen volmaken met leerzame, gezonde en ontspannende activiteiten. Zo moet er een generatie ontstaan die kansen krijgt en die ook kan benutten, zodat ze kunnen gaan léven, in plaats van overleven.

Coalitie

SAS

Rijnstad

ROC Rijnijssel

10 basisscholen

Gemeente Arnhem

Hogeschool ArteZ

Bibliotheek Rozet

Sportbedrijf Arnhem

2 middelbare scholen

Natuurcentrum Arnhem

Presikhaaf University

AM-supportteam Malburgen

Betrokken wijken

Wijk

Inwoners

Geitenkamp

Presikhaaf-West

Malburgen-Oost (Zuid)

Arnhemse Broek