Ministerie van Onderwijs, Cultuur &
Wetenschap

Locatieportret Onderwijsstichting MOVARE

Coalitie

Onderwijsstichting MOVARE

Leerlingenbereik

595

Stadsregio Parkstad

Aanpak Onderwijsstichting MOVARE

Inleiding

Parkstad Limburg bestaat uit zeven gemeenten in het zuidoosten van de provincie. Een intensieve samenwerking binnen deze regio moet ervoor zorgen dat de armoede gekeerd wordt en kinderen alle kansen krijgen om zich binnen en buiten de regio te ontwikkelen.

Waar zijn we?

Tot begin jaren zeventig was de regio Parkstad (Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Simpelveld en Beekdaelen) in Limburg een welvarend gebied, waar het grootste deel van de bevolking in de steenkolenmijnen werkte. Sinds het sluiten van de mijnen heeft deze regio te maken met een sociaal-economische achterstand.

Parkstad is een dichtbevolkt gebied met arme wijken. Veel bewoners wonen in verouderde huurwoningen, er is schuldenproblematiek en veel moeders zijn alleenstaand. Ook op het gebied van werkloosheid, bewegen en gezonde voeding zijn er uitdagingen. In de Regio Deal 2019-2022 is afgesproken dat Rijk, provincie en de zeven Parkstad-gemeenten verenigd in de Stadsregio Parkstad Limburg samen investeren in de brede welvaart van de regio.

Wat gebeurt daar en waarom?

Een van de doelen die de coalitie nastreeft is het optimaliseren van de onderwijskansen van de kinderen. Dat doen ze, naast het kwalitatief goede aanbod op de scholen, door het creëren van de beste randvoorwaarden (denk aan het aanbieden van gezonde voeding en een extra beweegaanbod op de scholen). Daarnaast zetten ze in op het stimuleren van de brede talentontwikkeling van de kinderen. Scholen laten hen ontdekken welke talenten ze hebben, welke opleidingsmogelijkheden hierbij passen en welke carrièrekansen in de regio dit biedt.

Diverse basisscholen in deze coalitie zijn een Gezonde Basisschool van de Toekomst. De Gezonde Basisschool van de Toekomst is een schoolconcept met een dagritme waarin aandacht is voor onderwijs, gezonde voeding en gevarieerd bewegen. Zo krijgen kinderen een gezonde lunch en is er extra aanbod tussen de middag. Met een verlengde schooldag wil de coalitie de ontwikkelkansen van de kinderen vergroten en de gezondheid van kinderen bevorderen. In het programma is aandacht voor gezondheid, sport, cultuur, talenten en loopbaanoriëntatie. Het aanbod wordt samen met de ouders, maatschappelijke partners, verenigingen en de wijk ontwikkeld en vormgegeven.

Wat gaat deze voorloper doen?

De coalitie wil het huidige programma uitrollen naar meerdere locaties in de gehele regio om zo een zo groot mogelijk bereik te krijgen. Dat is belangrijk, want op veel plekken is een intensieve aanpak hard nodig. Daarbij besteedt de coalitie extra aandacht aan de introductie van de Gezonde Basisschool van de Toekomst op de scholen voor speciaal en aan de doorontwikkeling naar het voortgezet onderwijs.

Samen met diverse organisaties en verenigingen in de omgeving wordt er ook gekeken naar een naschools aanbod voor alle kinderen (buiten schooltijd en mogelijk ook in het weekend). Het gaat daarbij vaak om wijken met een specifieke wijkgerichte aanpak of in een gebied met meerdere scholen met een hoge onderwijsachterstandsscore.

Het overkoepelende doel is om alle kinderen en jongeren hun eigen talenten te laten ontdekken en te kijken welke carrière- en opleidingsmogelijkheden hierbij in de regio passen. Dit alles om hen een zo groot mogelijke kans te geven op een gezonde en gelukkige toekomst in de regio waarin zij zo zelfredzaam mogelijk zijn.

Coalitie

Lokale verenigingen

Stadsregio Parkstad

Kinderopvangorganisaties

Welzijns-, jeugd- en jongerenwerk

Diverse maatschappelijke organisaties

11 basisscholen van 2 onderwijsstichtingen

Betrokken wijken

Wijk

Inwoners

Brunssum-Zuid

Brunssum-Noord

Brunssum-West

Brunssum-Centrum

Kerkrade-West

Kerkrade-Oost

Kerkrade-Noord

Ubach over Worms

Schaesberg

Nieuwenhagen