Ministerie van Onderwijs, Cultuur &
Wetenschap

Locatieportret Ver. voor Christel. Onderwijs in Midden en Oost Groningen

Coalitie

Ver. voor Christel. Onderwijs in Midden en Oost Groningen

Leerlingenbereik

1.757

Oldambt
Stadskanaal
Pekela
Veendam
Hanzehogeschool
Ondernemersvereniging Kansrijke Groningers
Westerwolde
Gemeente Midden-Groningen

Aanpak Ver. voor Christel. Onderwijs in Midden en Oost Groningen

Inleiding

Oost-Groningen is bekend van de uitgestrekte landschappen en de aardbevingsproblematiek. Maar er zijn ook andere uitdagingen: grote afstanden en veel armoede. Het doel van deze samenwerking over zes Oost-Groningse gemeenten is ervoor zorgen dat het talent op het Groningse platteland niet verloren gaat. De kinderen die hier opgroeien, moeten dezelfde ontwikkelkansen krijgen als kinderen in de rest van Nederland.

Waar zijn we?

Oost-Groningen: een groot en uitgestrekt landelijk gebied. De afstanden zijn hier groot en het inkomens- en opleidingsniveau gemiddeld laag. Kinderen groeien vaak in armoede op en kunnen minder makkelijk deelnemen aan sport- en cultuuractiviteiten. Simpelweg omdat het aanbod dun gezaaid is en de afstanden soms te groot.

Gemiddeld gezien hebben de gemeenten in Oost-Groningen een achterstand op het gebied van arbeidsmarktparticipatie, het opleidingsniveau, het aantal gezonde levensjaren en de woonsituatie, ten opzichte van de rest van Noord-Nederland.

In Midden-Groningen en Oldambt hebben veel inwoners bovendien te maken met problemen als gevolg van de aardbevingen in dit gebied. Om ervoor te zorgen dat de Oost-Groningse kinderen ondanks de situatie in deze regio alle kansen krijgen om hun talenten te ontdekken en ontplooien, heeft deze coalitie de handen ineengeslagen.

Wat gebeurt daar en waarom?

Op de deelnemende scholen wordt een verrijkte schooldag aangeboden: Streven naar 6 uur extra aanbod per week. Het doel daarvan is om de fysieke en mentale gezondheid en sociaal-emotionele ontwikkeling te vergroten, talent en ambitie aan te wakkeren, (taal)achterstanden terug te brengen en de samenwerking tussen school, zorg/welzijn, het gezin en de wijk te vergroten.

De invulling van het aanbod verschilt per school: zo is er op de ene school veel aandacht voor gezondheid, terwijl op een andere school actief ingezet wordt op beroepenoriëntatie. Omdat ieder dorp, iedere wijk en iedere school anders is, wordt er goed gekeken naar de behoeften van de leerlingen, ouders en leerkrachten. Daarom wordt op iedere school de leerlingenraad en ouderraad actief betrokken bij de ontwikkeling van het programma. Hierbij werken de scholen volgens de Living Lab-methodiek.

Voor de uitvoering van de verrijkte schooldag werkt deze coalitie zoveel mogelijk samen met lokale aanbieders, die de dorpen en omgeving goed kennen. Dat leidt op termijn tot meer leden voor deze verenigingen en uitbreiding van het netwerk van het kind. Kortom: een integrale aanpak waar niet alleen de kinderen van profiteren, maar ook de rest van de regio een graantje van meepikt.

Wat gaat deze voorloper doen?

Omdat deze grote coalitie gelooft in maatwerk, willen ze als voorloper per gemeente en school bepalen op welke manier ze willen doorontwikkelen of uitbreiden. Met alle partners samen ontwikkelen ze een beroepencarrousel, een vernieuwd weerbaarheidsprogramma en trainingen voor aanbieders. Deze producten worden getest op de deelnemende scholen.

Daarnaast gaat coalitie Oost-Groningen sterk inzetten pp kwaliteit van aanbieders door middel van te ontwikkelingen trainingen voor verschillende groepen aanbieders: vrijwilligers en professionals met of zonder lesbevoegdheid. Zo lift de hele omgeving van de kinderen mee. En dat heeft weer een gunstige invloed op de kansen die ze krijgen.

Coalitie

Pekela

Oldambt

Veendam

Stadskanaal

Westerwolde

Hanzehogeschool

7 schoolbesturen

Gemeente Midden-Groningen

4 kinderopvangorganisaties

7 regionale welzijnsorganisaties

Ondernemersvereniging Kansrijke Groningers

Diverse aanbieders op het gebied van sport, cultuur, welzijn, educatie en talentontwikkeling

Betrokken wijken

Wijk

Inwoners

Foxham en Hoogezand-Noord

Hoogezand-Zuid

Muntendam

Nieuweschans

Beerta

Scheemda-Heiligerlee

Winschoten

Wijk 01

Wijk 00

Veendam-kern

Stadskanaal

Ter Apel